El Lab, el nou teixit social d’Internet

1. El nou meme.

El passat 5 de setembre, la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) va anunciar els resultats de la vuitena ona d’adhesions i va donar la benvinguda oficial als nous membres aprovats en la convocatòria de 2014. Aquesta cerimònia de benvinguda va tenir lloc durant les jornades de la conferència anual de Livings Labs organitzada per l’ENoLL, OpenLivingLab Days, que es va celebrar a De Nieuwe Liefde a Amsterdam, Holanda. 

25 nous Living Labs van ser acreditats. Alguns d'ells procedien de països europeus, però una gran quantitat d'ells eren de llocs com Adelaide Living Laboratory a Austràlia, RehabMaLL (Canadà), o el Smart Jeddah Living Lab (Aràbia Saudita). També es van reconèixer dos Living Labs catalans més: el Health Care Innovation Lab Orbital40 a Terrassa i el UAB Smart Campus a Bellaterra.

Pas a pas els living labs estan rebent l'impuls a nivell mundial. Al final de la conferència, es va anunciar que la trobada de 2015 serà a Istanbul, Turquia, organitzada per Basakshair Living Lab, una de les 18 ciutats de la meravellosa metròpoli de la Bosphor. Els Livings Labs estaran mirant cap a l'Est el proper any.

Internet està arribant a la majoria d'edat. Després de dues dècades d'avenços tecnològics bàsics, la xarxa està llesta per canviar l'economia i la societat. La següent Internet és la Internet de l'economia i la societat. El que hem vist fins ara és una nova tecnologia revolucionària que connecta les velles estructures econòmiques, polítiques i socials de l'era industrial. Les antigues institucions acadèmiques segueixen aquí. Les velles corporacions econòmiques són les mateixes. Els vells Estats nacionals encara conserven el seu antic poder. L'esperit disruptiu dels enginyers i científics d'Internet no s'ha vist acompanyat d'un gran nombre d'innovacions procedents de la nova generació d’"enginyers" econòmics, socials i polítics. Per contra, la manca d'aquesta onada d'innovacions està posant en perill els principis disruptius de la Internet, la qual cosa permet el renaixement de nous fideïcomisos de la xarxa, com Google, Apple, Facebook, Amazon, és a dir, la família GAFA. El que tenim ara és a Vint Cerf servint a  Adam Smith, a la tecnologia del segle XXI ajudant a la supervivència de les idees econòmiques del segle XVIII.

No obstant això, les oportunitats hi són. Internet va sorgir com la tecnologia experimental d'una xarxa de científics informàtics i enginyers. Encara és una instal·lació oberta i, el més important, un laboratori, un collaboratory en termes de W.Wulff1. Com Internet s'ha expandit de forma alarmant en els últims 20 anys, passant d'uns pocs milions d'acadèmics a gairebé 3.000 milions d'usuaris, el caràcter experimental de la xarxa també s'ha ampliat, generant una fam permanent d'innovació sense necessitat de permís. El Lab ha esdevingut un denominador comú de les noves institucions que sorgeixen de la Net, o de les velles organitzacions animades amb aquest esperit de novetat i canvi. Igual que en els últims 20 anys la Net va esdevenir un meme, una unitat per portar conjuntament idees culturals i esperances2, els propers 20 anys, el Lab podria ser “le motte d'ordre" del món digital.

2. “Donar poder a tothom per innovar”. 

El 4 de setembre, a Amsterdam, també es va presentar la Comissió de la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL). S’havia de definir una visió comuna per tal d'ajudar a la comunitat de Living Labs, en constant creixement, a compartir un valor comú. Artur Serra, el director adjunt de la Fundació i2CAT, va obrir la jornada presentant com idea comuna de Living Labs el lema: "La innovació és per a tothom". Si en els anys 90, la societat d’Internet va adoptar la idea de "internet és per a tothom", potser el proper pas podria ser capacitar a cada ciutadà amb competències per innovar utilitzant Internet. Després d'un intens debat, es va establir en consens una visió compartida, formulada per Jarmo Eskelinen: "donar poder a tothom per innovar".

El moviment Living Lab no és l'única xarxa que implementa una estructura de laboratori. El passat juny de 2014, va tenir lloc la Fab10 a Barcelona com a congrés mundial de la xarxa FabLab. L'èxit va ser impressionant. Una nova xarxa de fabricants està canviant la manera en què pensem sobre la fabricació, democratitzant el teixit industrial. Darrere de les demostracions de "smart city" en moltes ciutats, hi ha una comunitat viva d’innovadors urbans, d’espais de treball conjunt, citilabs, que estan impulsant els esforços cap a dades obertes. Els transmedia lab, alguns d'ells procedents del tradicional Medilab del MIT, estan ara convergint amb hackerspaces i empresaris creatius que tracten de fer créixer una visió diferent de les ciutats molt més com a espais “executables” com a Bristol, Regne Unit. Fins i tot les grans empreses tradicionals estan redefinint les seves clàssiques estratègies d'innovació a partir de la creació de nous "espais de co-innovació" com ara la companyia espanyola Mercadona, oberta a treballar amb els seus clients d’una manera semblant al living lab3. La Network Society s'està transformant en una Lab Society o simplement en El Lab.

3. Cap a un sistema d’innovació universal?

Estem en una cruïlla històrica. A Europa hem produït a l’últim segle diferents sistemes universals, després de la gran crisi social i econòmica que ha estat cobrint els serveis bàsics d'educació i salut per a tota la població. Ara bé, el que és discutible és si aquests sistemes han de ser gestionats pels Estats o prestats per la iniciativa privada o una combinació de tots dos, però ningú qüestiona aquest dret social. Els sistemes d'innovació han aparegut molt recentment, sobretot després de la segona guerra mundial. La necessitat de tal conflicte militar va posar en marxa estratègies nacionals per establir un sistema que va reunir els millors científics i laboratoris industrials del país sota la direcció dels organismes nacionals. DARPA, als EUA, ha estat fonamental en el suport a la investigació pionera sobre el "processament d'informació", llavors "la ciència i la tecnologia informàtica". En la majoria dels països desenvolupats el model s'ha cristal·litzat en els anys 70 en forma de triple hèlix, connectant el món acadèmic, les grans empreses i els governs nacionals. Però aquest model no explica el que està succeint amb l’arribada de la Internet en els anys 90.

Més recentment, un nou model anomenat quàdruple hèlix s’està fent lloc en l'estratègia de la Unió Europea cap al 2020. Qui és el quart actor? De fet, pot ser qualsevol més enllà dels tradicionals actors. Pot ser una municipalitat local, o un conjunt d'escoles, o un grup d'artistes. En els propers anys podrem veure una ampliació de la base de la piràmide. Potser és hora de considerar si la innovació ha de ser també acceptada com el nou sistema universal, el tipus d'estructura que necessita la propera societat del coneixement. Els Living Labs han de ser redissenyats com a Citizens Labs com a base per a aquest nou tipus de sistemes.

Facebook Twitter Twitter More...