i2CAT, 10 anys liderant la recerca d’Internet a Catalunya

Veure vídeos relacionats:


  • Ha desenvolupat més de 300 projectes al llarg de la dècada, en àmbits que van des de la telemedicina, les smart cities, la realitat augmentada o la domòtica, entre d’altres
  • És una entitat pionera a nivell internacional de l’anomenada “innovació oberta”, centrada en l’usuari, i de la implantació dels Living Labs
  • Jordi Puigneró: “Des de l’Administració i des d’i2CAT volem convertir Catalunya en una smart region de referència al món”


7 de novembre de 2014 - El Palau de la Generalitat ha estat l’escenari de la celebració del 10è aniversari de la Fundació i2CAT, entitat de referència en R+D+i en l’àmbit d’Internet i les tecnologies de xarxa, tant a nivell nacional com internacional.

Nombroses personalitats de l’àmbit públic i privat relacionades amb la Fundació, així com reconegudes cares del sector a nivell internacional com el “pare d'Internet” i  vicepresident de Google Vint Cerf o el fundador del Centre d’Emprenedoria del MIT Ken Morse, han volgut ser presents a l’acte, que ha fet un repàs de la trajectòria i el futur de l’entitat, de la importància d’i2CAT en l’R+D en Internet a Catalunya i de seguir apostant per aquesta recerca en el nostre país.

Segons dades facilitades a l’acte, més de 300 projectes s’han desenvolupat a i2CAT al llarg d’aquesta dècada, una dècada marcada per l’evolució i revolució de la xarxa en tots els àmbits de la societat, esdevenint el denominador comú de moltes de les innovacions i nous serveis que s’han dut a terme o es troben en procés d’implantació, com ara la videoconferència, la telemedicina, la realitat augmentada, el tot connectat, la domòtica, les smart cities, etc. 

Tots ells, temes tractats per la Fundació amb els principals protagonistes del sector i que han permès obtenir èxits com el Teleictus amb l’Hospital de la Vall d’Hebron (implantat a tota la xarxa sanitària catalana), l’Anella Industrial (que connecta diferents sectors industrials com l’automoció, que compta amb usuaris com Seat, Ficosa, Gestamp, T-Systems, Nissan o Atos Origin), GIGANET (servei d’Orange de fibra òptica per a grans empreses) o la creació de dues spin-off, Effilogics Technologies en l’àmbit de l’eficiència energètica i IGLOR en l’àmbit de la videoconferència HD i la telemedicina.

Creat l’any 1999 inicialment com a projecte i establert com a fundació l’any 2003, i2CAT té els seus orígens a diferents grups de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya, que van veure la necessitat de comptar amb una entitat que vetllés per la recerca i la innovació en l’àmbit d’Internet i les noves tecnologies de xarxa. Treballant amb els principals grups de recerca d’Internet del món, la Fundació compta amb un reconeixement internacional, demostrat pels més de 35 projectes internacionals desenvolupats al llarg de la seva dècada. 

En els darrers anys, més del 70% dels fons competitius aconseguits per desenvolupar projectes de recerca han vingut d’Europa, mentre que els projectes d’innovació han estat més enfocats a les necessitats i demandes de les empreses, col·laborant amb firmes de renom com Orange, ENDESA, Vodafone o Abertis, entre d’altres. Al llarg d’aquest temps, i2CAT ha col·laborat amb més de 150 institucions, empreses i entitats, esdevenint pionera del concepte d’innovació oberta, innovació centrada en l’usuari, i conformant un dels primers Living Labs europeus i el primer de l’Estat espanyol.

Posicionament i futur de l’entitat

La cloenda ha estat a càrrec del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha remarcat que “és especialment rellevant per a un país petit com el nostre la transcendència i el paper d’i2CAT a nivell internacional en un àmbit de futur com són les noves tecnologies basades en Internet i que suposarà una autèntica revolució industrial en tots els sectors productius”. En aquest sentit, ha assegurat que la Fundació “ens ajuda a molts sectors, com ara la salut, l’educació, el turisme o el comerç, i aporta un valor afegit al nostre país”. “Felicito i agraeixo a i2CAT tota la feina feta”, ha afegit.

Pel que fa al futur d’i2CAT per a la propera dècada, el seu director, Sebastià Sallent, ha plantejat durant l’acte de presentació l'horitzó de la Internet del coneixement, posicionant i2CAT com un referent en aquest àmbit. “Al llarg d’aquesta dècada, hem vist com moltes de les propostes que treballàvem de manera experimental són ja una realitat”, ha explicat, afegint que “un cop ja tenim creada la xarxa d'informació i comunicació, ara entrem a l'etapa de les tecnologies de la innovació i del coneixement”.

Jordi Puigneró, president de la Fundació i2CAT i director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, ha afegit que aquesta Internet del coneixement és la base per a una estratègia de convertir Catalunya en una smart region: “Ara que tothom parla de les smart cities, considerem des d’i2CAT i des de l’Administració que hem de donar un pas endavant, ja que no té sentit parlar de ciutats intel·ligents i aïllades entre si, sinó que hem d’interrelacionar tot el territori i convertir Catalunya en una smart region de referència al món”. Puigneró també ha destacat de la Fundació la seva particularitat de “combinar recerca i innovació, no gaire habitual als centres tecnològics del país, que, unit a ser una de les entitats pioneres de la innovació oberta i centrada en l’usuari i a centrar-se en objectius específics que repercuteixin en la societat, han fet d’i2CAT un centre de referència arreu del món”.

Per la seva banda, el director gerent d’i2CAT, Joan Manel Martin, ha establert que “un dels reptes que tenim en aquesta nova etapa és incrementar l’impacte de la recerca en Internet al mercat i als usuaris, i ho farem al nostre estil, de manera cooperativa i establint acords estratègics amb empreses, entitats i usuaris per tal de dissenyar nous serveis i productes innovadors de manera conjunta”. “i2CAT ha de jugar un paper tractor i accelerador de totes aquestes iniciatives i oportunitats, focalitzant l’R+D especialment en aquests àmbits: ciutats i territoris (smart cities i smart regions), eSalut, indústria i manufactura avançada, i cultura i creativitat (indústries basades en l’experiència d’usuari)”, ha explicat, assegurant que “si el lema de la Societat d’Internet per a la dècada passada ha estat “Internet és per a tots”, “la innovació ve de tot el món” podria ser l’emblema d’i2CAT per a la dècada que comencem”.

La Fundació i2CAT és un centre tecnològic que impulsa activitats d’R+D+i en tecnologies d’Internet dins la indústria de les TIC. El centre té una àmplia experiència en múltiples projectes d’R+D a nivell nacional i internacional, liderant la introducció i la integració de les TIC en els principals sectors econòmics (sanitat, educació, audiovisual, indústria, cultura, telecomunicacions) com a mitjà per millorar la productivitat i la competitivitat de les empreses i el benestar de les persones.

Facebook Twitter Twitter More...