i2CAT impulsa la creació de models 3D dels jaciments d’Empúries

i2CAT col·labora amb la UPC per la creació de models 3D dels jaciments al Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries.

Aquesta activitat és fruit de la col·laboració amb el departament d’Expressió Gràfica Arquitectònica de la UPC. L’objectiu de l’activitat és desenvolupar reproduccions 3D dels jaciments per a una aplicació de realitat augmentada sobre el patrimoni.

Durant els dies 1, 2, 3 i 4 de maig, responsables l’Àrea Audiovisual d’i2CAT amb la col·laboració d’estudiants i professors de la UPC realitzen una estada de treball al MAC, Museu d’Arqueologia de Catalunya, per tal d’estudiar les conegudes Ruïnes d’Empúries i modelar, a partir de referencies arquitectòniques, els edificis més emblemàtics de l’època grega i romana. Aquestes reconstruccions 3D, estan destinades per a ésser visualitzades gràcies a la realitat augmentada en un prova pilot que es realitzarà al mateix jaciment. Aquesta prova pilot permetrà als visitants descobrir, en un entorn 3D en moviment i en temps real, com era antigament el jaciment d’Empúries. 

Aquesta és una oportunitat única pels participants per adquirir coneixements basats en un cas real. La experiència inclou aspectes com la col·laboració amb d’altres tècnics i experts en història de la cultura i arquitectura greco-romana, la presa de dades in situ, la interpretació de la informació facilitada, el treball en equip i en xarxa i la optimització de models per aplicar a la realitat augmentada.  

La realització de les reproduccions informàtiques 3D d’aquests edificis inexistents seran base per a i2CAT per poder desenvolupar un programa de realitat augmentada sobre models de patrimoni, englobats dins del projecte I AM. El projecte International Augmented Med (I AM) és un projecte europeu en el marc del programa ENPI-CBCMED, cooperació transfronterera a la Mediterrània, que té per objectiu establir una sistema intersectorial sostenible (IT-Turisme), que ofereix serveis innovadors per a la posada en valor del patrimoni.

I AM associa catorze organitzacions de set països dins l’àmbit mediterrani amb l’objectiu de suport mutu intercanviant experiències i assistència tècnica destinades al desenvolupament d’activitats en el sector del turisme amb la promoció de serveis innovadors.

El principal resultat esperat del projecte és proporcionar serveis innovadors per a la posada en valor del patrimoni i fomentar i una diversificació dels productes turístics (més específicament, gràcies a la promoció del turisme cultural i rural a través de les noves tecnologies). 

Internacional Augmentada Med és un projecte de cooperació internacional finançat pel programa 2007-2014 de la Unió Europea ENPI CBC de cooperació transfronterera a la Conca Mediterrània.

 

Facebook Twitter Twitter More...