Les xarxes acadèmiques porten l’art a la celebració del 25è aniversari d’ACOnet

Coincidint amb el 25è aniversari de la xarxa acadèmica i de recerca austríaca, ACOnet, el 25è aniversari d'internet a Àustria i el 650 aniversari de la Universitat de Viena, dijous 25 de juny a les 8 del vespre es representarà l’espectacle audiovisual distribuït i interactiu “Near in the Distance 2", que unirà diverses ciutats a través de les xarxes acadèmiques.

Músics, artistes visuals i ballarins situats a diferents punts del món (Barcelona, Ljubljana, Londres, Nova York, Linz i Berlín) s’uniran gràcies a les xarxes acadèmiques i de recerca per representar de forma virtual i en temps real l’espectacle “Near in the Distance 2”.

La seu central de l’esdeveniment serà el Hall G del MuseumQuartier de Viena, on actuaran en directe alguns dels músics i un ballarí. A Viena es rebrà el vídeo amb una ballarina i el tractament de les imatges processades de tots dos en temps real i retransmeses a l’audiència des de Barcelona. L’àudio es generarà a Ljubljana, Londres, Nova York, Linz i Berlín. D’aquesta manera, el públic experimentarà la fusió del temps i l’espai, la presència física i l’absència, on la tecnologia esdevindrà un actor clau, i és que serà el motor que comunicarà els artistes entre ells i també amb el públic.

Independentment de la ubicació geogràfica dels artistes i de si es comuniquen mitjançant un instrument o el propi cos, el gran repte d’aquesta producció és sincronitzar la latència que es produeix en la imatge i el so amb distàncies tan diferents entre unes ubicacions i les altres. Per aconseguir-ho, s’utilitzarà el programari desenvolupat per la xarxa acadèmica Txeca, CESNET, anomenat Ultragrid.

A Barcelona, la retransmissió es farà des del MACBA, institució connectada a l’Anella Científica, amb la col·laboració del CSUC, que gestiona aquesta xarxa acadèmica i de recerca i que ha ampliat i dedicat un circuit d’alta capacitat especialment per l’esdeveniment, passant la connexió del MACBA de 500 Mbps a 1 Gbps temporalment, amb l’objectiu de garantir la qualitat de la retransmissió durant la jornada. La companyia Kònic thtr serà l’encarregada de representar i tractar les imatges dels ballarins des de Barcelona, on comptaran amb el suport tècnic d’i2CAT per l’Ultragrid.

“Near in the Distance 2” és una producció d’ACOnet en cooperació amb la mdw-Vienna University of Music and Performing Arts; xarxes acadèmiques i de recerca de Catalunya (Anella Científica, gestionada pel CSUC), d’Espanya (RedIRIS), paneruopea (GÉANT), austríaca (ACOnet); eslovena (ARNES) i txeca (CESNET); així com institucions culturals.

Sobre ACOnet

ACOnet és la xarxa de recerca i acadèmica austríaca que enguany celebra el seu 25è aniversari. Gestionada per la Universitat de Viena, ofereix als participants accés d’alta qualitat a internet i a la xarxa paneuropea de dades via GÉANT. ACOnet connecta aproximadament 200 organitzacions a Àustria: universitats, institucions de recerca, biblioteques, museus, hospitals, ministeris i d’altres.

Sobre el CSUC

Al Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) compartim o mancomunem serveis acadèmics, científics, bibliotecaris, de transferència de coneixement i de gestió de les entitats consorciades per tal de, potenciant les sinergies i les economies d’escala, aconseguir millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència. Estem integrats per la Generalitat de Catalunya i deu universitats catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG, URV, UOC, URL i UVic-UCC).

Sobre el MACBA

El MACBA és una institució pública, oberta als ciutadans i amb vocació educativa, que treballa per difondre l’art i les pràctiques culturals contemporànies tant nacionals com internacionals, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre el món que ens envolta.

Sobre i2CAT

i2CAT és una entitat sens ànim de lucre, que té com objectiu impulsar la recerca i la innovació en les tecnologies d’internet avançada. Promou el desplegament de serveis i aplicacions de banda ampla des de les comunitats de recerca i innovació, tant públiques com privades, impulsa la posada en marxa d’infraestructures i serveis experimentals per part dels operadors de telecomunicacions, l’administració o les empreses.

Sobre Kònic thtr

Kònic thtr és una plataforma artística amb base a Barcelona dedicada a la creació contemporània en la confluència d’art i noves tecnologies. La seva activitat es focalitza en l’ús de tecnologia interactiva aplicada a projectes artístics. Kònic thtr és reconeguda internacionalment com a pionera en la utilització i la incorporació de tecnologia interactiva a projectes de creació. Les seves propostes s’han mostrat a Catalunya, Espanya, Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica.

Podeu seguir l'estreaming en viu avui 25 de juny a través de:

Facebook Twitter Twitter More...