Quin país volem per al 2015?

El passat mes de novembre 2014 i dins l’Smart City Expo, Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació i President d’i2CAT, va poder presentar en públic per primera vegada i després de molts anys un estratègia digital per a Catalunya. S’anomena SmartCAT.

Entrem en l’era smart. Smart cities, regions, països, planetes. Una vegada desplegada la etapa del processament d’informació i la connectivitat, les TIC entren en la etapa d’afegir intel·ligència sobre la informació i les xarxes. Smart vol dir afegir coneixement, innovació, creativitat sobre les dades i els paquets d'informació de la societat digital. Smart implica una transformació de sectors econòmics i socials bàsics com les ciutats i el territori, la salut, les indústries, la cultura afegint valor, és a dir, coneixement.

L’any 2015 serà per tant per a Catalunya el primer any de la Smart Region. Moltes són les expectatives obertes per aquesta nova etapa d’innovació de les TIC que té una dimensió global. Tenim davant nostre una gran oportunitat.

Al 1991, un país anomenat Estònia, de la mida de Catalunya però situat a l’altre part del nostre continent, va aconseguir la seva independència. I va tenir la sort de néixer justament en el moment que la Internet iniciava la seva expansió  global al gran públic. Altres països van néixer també durant aquests anys però va ser Estònia qui va saber aprofitar aquesta ocasió única.  El nou govern va anunciar el 21 de febrer del 1996 el programa Tiigrihüpe, basat en una forta inversió en la universalització de la infraestructura digital, en la creació de serveis públics digitals i en una digitalització del sistema educatiu. Avui Estònia es el país líder mundial en serveis públics digitals.

La fase que s’obre ara és diferent. Els KPIs, Key Performance Indicators, ja no són aconseguir l’accés universal, l’alfabetització digital o els serveis públics online. Ara el reptes són més difícils: es tracta d’afegir serveis de coneixement, innovació i creativitat sobre aquesta infraestructura i fer-ho de forma col·laborativa, oberta, inclusiva. Ara és el moment de construir països smart, intel·ligents, tan intel·ligents que entenguin que han de ser també socialment innovadors i inclusius. Països que entenguin que ara el repte educatiu és aconseguir un nou tipus d’alfabetització: una alfabetització universal en innovació. És el moment de construir un país on tothom pugui aprendre a innovar, on pugui participar en un col·laboratori, en un entorn obert d’innovació.

Catalunya té davant de sí una molt bona oportunitat, com la va tenir Estònia als anys 90s, amb una diferencia fonamental. Ningú sap encara que pot ser un país smart. Encara no s’han inventat les tecnologies per aquesta nova etapa. S’estan creant ara. Les estem inventant ara. Una estratègia de Smart Region és una estratègia d’innovació. Ja no tenim prou amb  el e-government. Fan falta governs innovadors, societats innovadores, economies innovadores, cultures innovadores. Els americans van inventar les tecnologies d’informació i comunicació, Internet inclosa. Ara Europa, i Catalunya, tenim l’oportunitat d’inventar les tecnologies smart, les tecnologies del coneixement, la innovació, la creativitat i aplicar-les a les seves ciutats, regions, sistemes de salut, d’educació, als nostres sistemes industrials. Aquest és el país que volem per al 2015. I si ens hi posem, tenim l’ocasió d’aconseguir-lo.

Bon i creatiu any 2015 us desitja la Fundació i2cat.

Facebook Twitter Twitter More...