La performance distribuïda Ultraorbism se celebra amb èxit d’assistència i experimentació

Enginyers de la Unitat Audiovisual de la Fundació i2CAT i creatius dins les arts escèniques europeus porten les arts performatives un pas endavant.

El passat 9 d’abril, enginyers de telecomunicacions de la Unitat Audiovisual d’i2CAT i creatius dins de les arts escèniques de renom internacional com és Marcel·lí Antúnez i un grup d’actors i ballarins de la Universitat de Falmouth, van presentar la seva última creació, una performance interactiva i distribuïda entre dos escenaris remots, l’Arts Santa Mònica de Barcelona i un estudi dins del campus de la Universitat al Regne Unit. Aquesta acció trans-nacional, que ha despertat gran expectació, ha estat realitzada dins del marc del projecte Europeu SPECIFI i organitzada per la Direcció General de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT. 

Sota el nom d’ULTRARORBISM, la performance va esdevenir una demostració en directe de com sistemes de multiconferència, transmissions multimèdia, en xarxa i entorns distribuïts poden donar suport a la creativitat en els àmbits de les arts de l’espectacle, especialment, del teatre, la dansa i la performance. La Fundació i2CAT va tenir un paper rellevant dins de l’organització de l’espectacle com a proveïdor tecnològic, un experiment que va servir per posar a prova aspectes tant importants i clau en entorns distribuïts com ara la latència o la interacció en temps real entre els escenaris remots, la seva sincronització i l’ús de tecnologies avançades. L’actuació, amb gran èxit d’audiència, va ser vista en directe per més de 150 espectadors distribuïts en els dos espais i separats per kilòmetres de distància i també s’oferia la possibilitat de veure-la arreu del món a través d’un servei de streaming online. A més a més, el projecte Europeu RICHES que investiga com l'arribada de les tecnologies digitals està canviant les formes en què entenem, preservem i difonem el patrimoni cultural a Europa també va ser present durant tot l’espectacle per analitzar aquest cas real i recollir les opinions dels espectadors, tan a Barcelona com a Falmouth.  

En definitiva, ULTRAORBISM obra noves portes d'experimentació i creació artística utilitzant formats avançats d'entorns visuals en el camp de la telemàtica i esdeveniments distribuïts. Les utilitats potencials són molt riques des del punt de vista tècnic i també des del punt de vista artístic i els excel·lents resultats d’aquesta experiència presenten un futur molt optimista en quant al desenvolupament d’entorns de co-creació en àmbits europeus i l’ús de les TIC en els sectors de la cultura i les arts de l’espectacle.

SPECIFI és un projecte europeu en el marc del programa CIP per a la competitivitat i la innovació, que promou l’ús de les infraestructures d’Internet amb l’objectiu de posar en valor els patrimonis culturals i creatius de les Smart Cities.

Organitzat per:

Amb el suport de:

Amb la participació de:

Facebook Twitter Twitter More...